"תגיד, בא לך לכתוב על פסטיבל הקרפיון"? שאלה גילי ידידתי. "למה לא בעצם" השבתי לה. אישית אני אוהב קרפיון. ואת המוצא האשכנזי שלי ומאכלי הגעפילטע פיש (ביידיש:דג ממולא) מבית אבא, אני רק ארצה לשמר ולזכור. וכאילו שמישהו נתן לי אופציה אחרת. ההזדמנות לבקר בפארק הדיג במעין צבי, נפלה לי ברגע מאוד נוח. אני הייתי ביום חופש, וההזמנה שקבלתי, "לאכול דג לצהריים", ידעתי שהיא לא תצריך ממני להוסיף עוד חור בחגורת המכנסיים. מנהלת מעין הדיג גרסיאלה, קבלה אותנו בחום רב ומכאן הכול התגלגל, או התבשל, כאילו אנחנו מכירים כבר שנים. סביב לאגם, היו אותה שעת הצהרים מספר צעירים שניסו את מזלם בדייג. מה רבה הייתה הפתעתי, שמשום מה היה נראה לי, שהעסק הוא פשוט "משחק ילדים" וכל כמה רגעים, עלה לו דג שמן, בקצה של החכה. עוד יותר הופתעתי, שהדייג שמלוא תאוותו בידו ובקצה חכתו, שחרר את הדג בחזרה אל המים ואותי עומד עם פה פעור, עוד בטרם סיימתי למחוא לו כפיים. "למה אתה משליך את הדג הגדול הזה שאלתי"? והוא השיב, "זה קרפיון. אני דג ואוכל רק מושטים ובורים" ולך תתווכח עם הצלחה.
עופר שנער מנכ"ל והבעלים של פארק הדיג מעין צבי, הוא הדמות הכי ארץ ישראלית שתוכלו לתאר בנפשכם של דמות המחברת אדמה וחקלאות שמש וחכמת חיים ואהבת האדם והטבע שתוכלו למצוא. בעיניו הכחולות ובדבריו, הוא יכול לשבות אתכם בחכתו ולקחת אתכם לסיפורים של לפני 3,000 בשנה ולסיים אתכם באנקדוטות על מאבקים רבים בשנים עם עמותת אדם טבע ודין. מדובר בתופעת טבע שאין בשום מקום בארץ. המים הכמעט מתוקים כאן, יוצאים מבטן האדמה בלמעלה מ-500- נביעות הבוקעות מתחת של מים מליחים אמנם אבל כמעט ברמת שתייה פי 35 יותר מתוקים ממי ים. לפני 400 שנה בנה ערבי מקומי תחנת קמח במקום והיא עבדה עד שנת 1918. סיפורינו מגיע לשנת 2000 בעקבות מידע שהקיבוץ ניסה לפתח מיזם תיירותי באזור מאחר והשטח לא היה מתאים לעיבוד חקלאי. אחרי כשנה עופר קיבל את האישור של שר הפנים לפתח תיירות ולעשות שינוי ייעוד לקרקע בשנת 2001 הוא יצא לדרך ופתח את פארק הדיג שהוא הבעלים השוכר את המקום מהקיבוץ. הרעיון הראשוני היה לעשות אירועים גדולים על החוף אך בסופו של דבר התיישר עופר עם רצונו של המחוקק ועם צרכיו ויכולותיו הכספיות והוא הקים את פארק הדיג. שהוא בעצם רק כותרת. כי המקום צריך להוות אלטרנטיבה לחובבי דיג שיכולים למצוא לכל אורכה של המדינה ים, סלעים, ומזח, אם רק יחפצו לדוג וללא כל הפרעה או צורך בתשלום. אז איפה הערך המוסף? אתם בטח שואלים. אתה חובב דיג? אתה יכול להביא את כל המשפחה לפארק וכל אחד ימצא לעצמו מה לעשות כאן. אם לקפוץ על טרמפולינות או לדוג דגיגונים ברשת או לעשות לאישה מסג' דגים לרגליים, הילדים ישוטו בסירות, יהלכו או יטפסו על גשר וסולם חבלים וירכבו על חמורים ויאפו פיתות בטאבון ואז הדייג מר ישראלי לא ירגיש שדפקו אותו ושהוא שילם הרבה "על ללכת לדוג" וזו חבילה שלא תקבלו במקום אחר. ואם תחפצו לטעום דגים מעושנים וקצת סלטים וחומוס ובירה ועוד דברים טובים, זה אמנם לא גורמה, אבל בטוח שלא תצאו רעבים.
פסטיבל הקרפיון העשירי יערך בפסח בין התאריכים 15-21.4 בפארק הדיג מעיין צבי.
מנתונים של פארק הדיג מעיין צבי ,עולה כי בישראל צורכים כחמשת אלפים חמש מאות טון דג קרפיון חי וכאלף מאתים טון דגים לתעשיה .
הקרפיון נחשב לדג הטרי הנצרך ביותר בחגי ישראל . מנתונים של ארגון מגדלי הדגים עולה כי : 35-40% מהקרפיונים הטריים נמכרים בפסח וראש השנה.המשמעות היא שהוא דג מסורתי ומצוי במטבח של כל עדות ישראל.
הקרפיון ידידותי לדיג וגדל בבריכות דגים .
לקרפיון תדמית של דג שמן. כבר שנים רבות הקרפיון חי על דיאטה והוא מכיל 6-6.5% שומן בלבד.
החסם הגדול באכילת הקרפיון הן העצמות, אך לאחר תהליך הפילוט מספר העצמות מצטמצם משמעותית.
במסגרת פסטיבל הקרפיון שמתקיים זו השנה העשירית מציע פארק הדיג שלל פעילויות מהנות לכל המשפחה:
דיג בחכות , טיול טבע וצפרות מודרך , הרצאה מרתקת על גידול דגי בריכות , , שייט בסירות, צפייה בסרטי טבע , רכיבה על חמורים, פינות חי, מתקנים מתנפחים, גשר וסולם חבלים , אומגה ותפיסת דגיגונים ברשת , מגלשות מים ומתנפחים.
בכל יום מימי הפסטיבל בין 13:00-14:00 יהיה HAPPY-HOUR אשר במהלכו יתקיימו הפעלות שונות של ריקודים מצנח ומשחקים לילדים ולהורים .
בחלק מימי הפסטיבל , יוכלו המבקרים לצפות במופעי הדגמה של תהליך הכנת הגפילטע- פיש מתפיסת הקרפיון בחכה ועד המאכל המוגמר.
במסגרת ארועי פסטיבל הקרפיון , יוכלו המבקרים להנות ממזנון עשיר של מאכלים על טהרת הדגים ; גפילטע פיש, מרק דגים, קרפיון מעושן, קציצות דגים וארוחת דגים טרייה בחיק הטבע.
כמו כן ניתן יהיה (בתוספת מחיר) להנות מעיסוי דגים בכפות הרגליים, לשכור אופניים לטיול פסטורלי בין בריכות הדגים לשכור ציוד לדיג ולרכוב על סוסים.
פארק הדיג מעיין צבי מציע לרשות המבקרים ,עמדות פיקניק ומנגל בחיק הטבע וכן מתחם קמפינג , ניתן להביא אוהל מהבית או לשכור אוהלים ומזרונים במקום.
שעות פתיחה :בכל ימות השבוע בין השעות : 8:30-18:00
מחיר כניסה –48 שקלים למבוגר/ילד .
מחיר כרטיס כניסה +לינת קמפינג (לא כולל שכירת אוהל) – 85 שקלים למבוגר/ילד.
לקראת פסטיבל הקרפיון שמתקיים זו השנה העשירית בפארק הדיג מעיין צבי, (בין ה- 15-21.4.14) עופר שנער , מארגן הפסטיבל, מנדב מתכון של "געפילטע פיש" ביתי , טעים וקל להכנה
חומרים:
1 ק"ג קרפיון טחון ( לבקש מהמוכר לשמור את ראש הדג)
2 בצלים בגודל בינוני
2 ביצים
1 כוס קמח מצה
מלח , פלפל שחור , סוכר
2 גזרים מקולפים
אופן ההכנה
לוקחים את הקרפיון הטחון ובבית טוחנים אותו שוב עם 1 בצל , לאחר מכן מוסיפים לעיסה 2 ביצים, 1 כוס קמח מצה ומלח, פלפל וסוכר על פי הטעם
שמים את העיסה במקרר (יש לכסות את הקערה עם ניילון נצמד ) למשך כשעה .
בזמן שהעיסה במקרר, יש להכין סיר (בעל שטח פנים רחב) – למלא בסיר כ- 1 ליטר מים, להוסיף בצל חתוך לטבעות, שני גזרים שפרוסים לעיגולים, את ראש הדג השטוף וכן מלח פלפל וסוכר על פי הטעם.
לאחר שהעיסה שהתה שעה במקרר , מוציאים ומכינים קציצות שטוחות ופורסים אותן על צלחת, במקביל מביאים את הסיר עם תכולתו לרתיחה וכשהסיר רותח, מניחים את קציצות הגפילטע בעדינות בתוך הסיר – מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש, מבשלים על אש נמוכה עם מכסה סגור למשך כ- חצי שעה.
לאחר חצי שעה, מוציאים בעדינות את קציצות הגפילטע פורסים אותן יפה על כלי הגשה.
מקשטים כל קציצה עם עיגול גזר מהסיר.
לאחר מכן לוקחים את הרוטב (הציר) שבסיר ומעבירים לקערת הגשה ואת ראש הדג מעבירים לקופסא נפרדת.
טיפ חשוב מאוד – הגפילטע חייב לשהות לפחות יום במקרר לפני ההגשה – כך הוא מקבל את המרקם והטעם הטוב ביותר.
בזמן ההגשה מניחים את ראש הדג לצד הגפילטע מגישים עם קערת חזרת( את החזרת ניתן לרכוש במרכולים) ועם קערת הרוטב (בעלת מרקם הג'לי שהתקבל ע"י ראש הדג ) .
ניתן לאכול את קציצת הגפילטע ללא תוספת וניתן כמובן גם להוסיף מהרוטב או מהחזרת או משניהם גם יחד.
בתאבון.
פארק הדיג מעיין צבי
טלפון – 050-7566600, הכניסה לפארק הדיג
מכביש 4 מול משטרת זיכרון יעקב לכוון חוף הים. WWW.FISHING-PARK.CO.IL