יקב ויתקין – חגיגת שבועות באדום ולבן

כבר הרבה זמן אני מבקש לכתוב כתבה על יקב ויתקין. כבר הרבה זמן שאני מבקש לתפוס את דורון בלוגולובסקי ואת אסף פז יינני יקב ויתקין לתמונה אבל הם מתחמקים לי מהעדשה בחיוך ובצניעות אופיינית, טיזר קטן בפייסבוק על "חגיגת יינות אדומים ולבנים לקראת חג השבועות בשבת בבוקר", צד את עייני ובשעה 10:00 בבוקר של יום השבת האחרונה, אני, החלבן והפרות, של כפר ויתקין, היינו הראשונים לקום בואו ותצטרפו אליי לטעימת יינות ביקב ויתקין, הנחשב לאחד המרתקים בתעשיית היין הישראלית בזכות התמחותו בייצור יין ישראלי ומקורי מזנים שטרם מימשו את פוטנציאל עצמם.

וכשהמוזמנים עדיין לא הגיעו וכשאסף אמר לי: "בוקר טוב אני לא רגיל לראות אותך בלי כוס של יין ביד", ידעתי שזה בדיוק המומנטום והחומרים שיעשו לי את הכתבה.

יקב ויתקין – ריזלינג 2011 – יין שמוכיח את עצמו מבחינת ההתיישנות בצורה פנטסטית זהו יין שצועק "אוכל", היין עשוי 100% ענבי יוהנסברג ריזלינג שנבצרו במורדות הרי יהודה, המסעדות והלקוחות מתים על היין הזה, היינן מחפש מורכבות ביין, ויש לו ליין, חומציות מרהיבה שיודעת להתמודד עם מגוון רחב של מנות אוכל, הוא נותן "קונטרה" לכל מאכל שמנוני ומטוגן המבקש חומציות טובה ומרעננת שתעשה לך RESET ותנקה לך את בלוטות הטעם. זה יין שאתם צריכים להתאפק בטרם פתחתם אותו, וטוב תעשו אם תרכשו ריזלינג של יקב ויתקין ותשכיבו אותו "לישון" קצת אצלכם בתנאים אופטימאליים, ביקב מתנהגים עם הריזלינג כמו יין אדום. הוא יוצא יחד עם המסע ישראלי אדום בעוד האדום שוהה כ- 10- חודשים בחביות, שוהה הריזלינג את אותה התקופה בבקבוקים, זה יין שאם יצא וייפתח מוקדם מדי, משהו עשוי אצל טועם היין להתפספס, זאת ועד שהיין בכלל יתחיל להתבטא, הוא פשוט יאזל. לצאת עם יין לשוק כשהיינן טרם שוכנע והחליט שהיין מוכן לצאת, ליקב קטן זה קשה ובהיבט הכלכלי זה לא פשוט. ביין מסע ישראלי לבן למשל קיימת דרישה עצומה מהשוק לקבל את היין ואם היין לא יגיע "תקום צעקה" מהשוק. זהו יין שהוא SOLD OUT 3 חודשים בטרם בכלל יצא אל השוק. השנה הוגדלה כמות הייצור ב- 50%. הריזלינג, הוא סוג של יין אותו ניתן לכנות "יין לבן למתקדמים", "יין למבינים" וזאת על שום שאם מישהו יטעם את היין והוא אינו מכיר את הזן ואת הריזלינג הוא עלול להתאכזב כי אם כל הריזלינגים שהוא מכיר הם חצי יבשים, נורא חנפנים, מתוקים טוטי-פרוטי, כמו איזה מיץ אננס נורא כייפי כזה, הוא עשוי להתאכזב. כי הריזלינג של ויתקין הוא בעל חומציות גבוהה מאוד, יין חד מאוד, מינראלי, והטועם חייב איזו שהיא הכנה ואולי איזה תיאום ציפיות קצרבטרם יטעם את היין. יין זה יוצא דופן מבחינת יכולת ההתיישנות שלו בהשוואה ליינות לבנים מאזורינו. בתנאי אחסון נאותים ימשיך להתפתח ולקבל מורכבות במשך שלוש עד חמש שנים משנת הבציר. 11.5% אלכוהול.

מסע ישראלי לבן 2012 – היין הזה, הוא שונה מקודמיו. הוא ממשיך איזה שהוא קו שהיה עם המסע הישראלי של 2011 של יין מאוד רענן –מינראלי – ירוק ולא בעל ניואנסים "כתומים" במובן של הארומות. היין עשוי ממסך ים-תיכוני מקורי של ארבעה זני ענבים: 30% רוסאן, 30% ויונייה , 30% פרנץ' – קולומבאר מגפנים בוגרות ללא השקיה, 10% גווירצטרמינר. פעם, היין היה הרבה יותר בשל בזכות זן ענבי הויונייה שהוביל את היין לכיוון הרבה יותר פרחוני ומתקתק ועכשיו המגמה של היקב עברה סוג של אבולוציה המביאה בפני טועם היין הלבן, יינות של אזורים קרים, היין התעדן, ובהשוואה מתבקשת, הוא הרבה יותר חד ואלגנטי מאשר מתפרץ ודיבשי. הויונייה גם ירד באחוזי הבלנד מ- 60%-70% לאזור ה- 30% האבולוציה גם באה מהצד של הלקוחות. בעוד המסע ישראלי לבן נתן בשעתו סוג של חוויה מאוד כיפית אפילו כאפריטיף בפני עצמו, היום, הוא הרבה יותר יין של אוכל. השנה נוספו ליין כמרכיב מהבלנד ענבי זן הרוסאן (Roussanne), פרי הדר מצד אחד עם ארומות בשלות באף, ומצד שני, פה מאוד חד וחומצי של LIME לימון ירוק. הרוסאן, בכוונה השתלב בבלנד והוא נתן ליין את שינוי הקו בשדרוג הרמה המורכבות והעוצמה של היין. ה- 30% ענבי ויונייה ביין העניקו ליין בשלות יחסית ארומאטית, עם קצת גוף וטאניות יבשה משהו, ענבי הפרנץ'- קולומבאר נתנו ליין את מה שהוא נותן בכל שנה לימוניות וחומציות המזכירה סוביניון בלאן כשהרוסאן משלים באמצע את האף עם פרחוניות ופרי לבן ופירות של קיץ ובפה הוא נותן משהו מאוד חד, מהודק ומינראלי, שעושה אותו יין נפלא לאוכל. זהו יין נהדר שבהחלט ניתן להתגאות בתוצאה שלו ולפיכך כל מי שטועם את היין הזה מבין מדוע היין הזה הפך להיות סוג של קונצנזוס.12% אלכוהול.

יקב ויתקין פינו נואר 2010 – היין עשוי מ- 100% ענבי פינו נואר שנבצרו במורדות הרי יהודה. זהו "פינו נואר זהו יין שצריך לפתוח אותו ולטעום אותו ביום של אחרי". זהו יין למתקדמים. זן ענבי הפינו נואר אינו מתאים ל- 95% מאזורי הארץ. זהו זן שאוהב טמפרטורות קרירות על מנת שלא יגיע לרמות הבשלה גבוהות מהר מדי. אם יבוא היום כורם או יינן וישאל איזה מזני ענבים כדאי לטעת בישראל, לבטח, הפינו נואר לא יהיה בעשירייה הראשונה. זה לא רק עניין של גובה, זה גם עניין של טופוגרפיה וגם עניין של טכניקה וגיל של גפנים, הפינו נואר של ויתקין הוא פינו ישראלי בלי שום יומרה או כוונה לנסות להדמות לפינו המגיע מבורגון. היין הוא ראי מאוד מדויק של טרואר נוף מולדתו. הענבים ליין נבצרים פעמיים בשני בצירים בכדי למתן את הבשלות ובכדי להשיג את הפרחוניות והפרי האדום הבאים לידי ביטוי בהבשלה מוקדמת יש כאן הרבה שזיף יפני באף ושילוב נכון עם עץ והחביות הגדולות החדשות (350 ליטר) שבהן התיישן היין אלה הם חביות גדולות שבהן הותסס קודם לכן הויונייה של היין מסע ישראלי לבן. העץ בפינו, משמש כפלטפורמה ליין ומוסיף מורכבות, ביין מושם הדגש על מאפייני פרי. בהשוואה לפורטפוליו היינות האדומים של יקב ויתקין הבשלים והעוצמתיים דווקא הפינו מציע איזה שהוא סוג של עידון יחסי אלגנטי ושונה במשקל שלו. מכאן, נשים מאוד תתחברנה ליין וגם גברים שאוהבים לחפש ביין שלהם עידון ומורכבות ו- 14.5% אחוזי האלכוהול שבו לא מורגשים. זהו יין של אוכל שידע להתמודד עם סטייק אבל גם עם סושי, יין של מסעדות ובארים סקסיים, הרבה טעמים יש בו ביין ואין בו כבדות ומשקולת שתפיל אתכם לרצפה.

מסע ישראלי אדום 2011 – היין עשוי ענבי קריניאן, סירה ומעט קברנה פרנק. זהו גם יין המפגין שינוי קו ברור של היקב אבולוציה של שדרוג ובגרות ותפיסה ייננית מתקדמת. פרי אדום, לצד ים – תיכוניות הבאה לידי ביטוי בעיקר ב- 3 דברים – הראשון זו המוכנות לשתייה די מהרגע הראשון שהיין יצא, זה יין שהפרי הוא אחד ממאפייניו הבולטים ואין בו אדמתיות או תיבול בולט או מרומז, השני – הפרי נמצא בחזית  והדבר השלישי שהוא יין לאוכל. אפשר ליהנות ממנו עכשיו בזכות הפרי המאוד שופע שבו עם מבנה טאניני רציני המלמד כי חרף היותו מוכן לשתייה כעת הוא עדיין צעיר ובעל פוטנציאל התיישנות גבוה, היין מאוזן מבחינת אלכוהול וחומצה והוא מאוד ים תיכוני באלכוהול (13.5%) ובצבע השחור שבו והאדום בטעם שלו.

יקב ויתקין ריזלינג 2008 – זוהי טעימה השוואתית נהדרת עבורי בין ריזלינג צעיר ורענן לכזה שהשנים הפכו אותו למשהו אחר. ייחודי ומיוחד. הריזלינג של ויתקין שונה מריזלינגים שאתם מכירים. הוא "יבש עד כאב" (BONE-DRY) הוא יוצא דופן בהרבה מובנים גם באופי, גם במאפיינים וגם בכוון הסגנוני וגם בפרופיל ההתיישנות שלו. היין בן 5 שנים היין עדיין לא זהוב עדיין לא בגוון הענבר הוא אמנם צהבהב יותר והארומות המבושמות הלכו לכוון כזה שהפרחים הפכו לדבש והפירות לקצת יותר מפותחים, הפטרוליות מאוד נעימה עם לימוניות LIME חמצמצה קלות והיין עדיין חי ובועט מעניין ומורכב ויש בו מתיקות מדומה ושמנוניות קלה. יין עגול, עם הרבה חומציות באמצע ולכו תאמינו שמדובר כאן על יין לבן בן 5.    

יקב ויתקין "הפתעה מתוקה" – טוב זו לא חוכמה. רק טעמתי ולא לפני שדאגו שאטעם את היין מצונן דיו בכדי ליהנות ממנו כפי שצריך. אין תווית על הבקבוק והרבה לא רצו לספר עדיין. אני לא בדיוק יודע לספר מה טעמתי. מה שאני כן יודע זה לתאר מתיקות נעימה, לא שמנונית ומכבידה, של יין קינוח לבן הנמצא כבר שנה + בבקבוקים. לבינתיים, מה שלא יהיה, הוא מפגין מורכבות ועומק שנתמכים בריכוז הטעימם והמתיקות שבו. בינתיים שומרים את ההפתעה המתוקה הזו ביקב. טרם התקבלה ההחלטה מתי לצאת איתו ולספר אודותיו. כי אין מהיין הרבה. ולכשיימכר, הוא יימכר רק ביקב, ורק בשלישיות, בבקבוקים של 375 מל"ל, יש בו ניואנסים שמזכירים "סוכריות דומות" שאסף פז נגע בהם או עשה אותם כמו "כרמל כרם שעל קינוח", שרונה, דורון, ואסף, גאים בתוצאה והם מחייכים בהנאה כשהם לוגמים מהיין יחד איתי. ואני בהחלט יכול להבין אותם.

יקב ויתקין

 http://www.vitkin-winery.co.il/?categoryId=44281&langId=1
ת.ד. 267, דרך הכפר  68
כפר ויתקין, מיקוד 40200
טל. 09-8663505
פקס. 09-8664179
ביקורים בתאום מראש בלבד
תיאום באמצעות דוא"ל:
[email protected]

מפיצים: הכרם משקאות חריפים בע"מ
www.hacarem.com
דרך החורש 10
אזור התעשייה חבל מודיעין,
שוהם, 73199
טל. 03-9627070
פקס. 03-9626969
[email protected]

 

 

 

                                                              

שתפו!

Facebook
WhatsApp
Scroll to Top