הבוקר, נפתחה במרכז הירידים שבגני התערוכה, תערוכת היין 2012 ISRAEWINEXPO. במדינת ישראל, מתקיימות 2 תערוכות יין נחשבות "סומלייה" ו- ISRAEWINEXPO, כל השאר הם בגדר פסטיבלים וירידי יין. ענף היין בישראל, הוא ענף צעיר שמייצג תרבות יין ולאו דווקא תרבות של צריכת יין. תרבות שכזו, זה משהו שצריך לטפח. לתעשיית היין בישראל, ישנם ניצנים שמתחילים להתייצב עם זנים מקומיים, עם שיחות על "אזוריות ביין" ועל "טרואר". אמנם, נרשמת עלייה כזו או אחרת בצריכת היין בארץ אבל בינתיים, הישראלים אוהבים יותר לדבר על יין מאשר לשתות יין. תערוכת היין הינה כלי נוסף במטרה משותפת שחייבת להתאגד תחת קורת גג ולהעצים את צריכת היין בישראל והתערוכה היא תצוגת יכולת של תעשייה רצינית שמראה בגרות וצעידה לפנים.אולי הדבר החשוב ביותר במטרות התערוכה, הנה הבאתה ארצה של משלחת שהגיעה מרחבי העולם מארצות הברית וממזרח אירופה אבל שליש ממנה הנם נציגים ממדינות אסיה עם משלחת מסין שנחשפת בפעם הראשונה ליין ישראלי תחת חסות המארחים ותערוכת היין. כ- 250-300 מפגשים מתוכננים במהלך ימי התערוכה בין האורחים מחו"ל לבין ייננים ובעלי יקבים כשהמטרה היא לפתוח ולמצוא שווקים חדשים בחו"ל ליינות הישראלים. יקבים רבים, העמידו עמדות ענק בתערוכת היין,לצד עמדות מיני של יקבי בוטיק קטנים. ואם בפרופורציות עסקינן, אזי 97% מתעשיית היין בישראל קבלה ייצוג בתערוכה. חרף האמור לעיל, אי אפשר היה להסתלק מהעובדה הבולטת שיקבים בולטים לא מעטים לא הציגו בתערוכה בהם יקבי עמק האלה, יקבי ציון, אדיר, רימון, בן חיים, דלתון, מרגלית, שאטו גולן, ולמעט יקב טפרברג, אף אחד מכלל יקבי מטה יהודה ועוד. אם תנסו למצוא את הסיבות לאי-הייצוג של אותם יקבים התשובות שקבלתי מפי ייננים או בעלי היקבים שפגשתי בתערוכה הייתה משהו בסגנון של "מיציתי", "היו השנה יותר מדי תערוכות נגמר לנו התקציב", "עייפנו", "יקר לי", אין לי מספיק יין", "לא מוכן לשפוך יין בימים השני והשלישי של התערוכה לקהל הרחב" ו- "איני מוצא כל היגיון בהשקעה הכספית שאין לה כל השפעה על מכירות עתידיות של היין שלנו".
בשעות הארוכות יחסית שנכחתי בתערוכה, היו כמה כוכבים חדשים בולטים שבהחלט היו ראויים והם :
יקבי ברקן עם סדרת אסמבלאז' איתן, צפית וריחן. יקב הרי גליל עם יינות ההשקה החדשים הרוזה 2011, פינו נואר 2010, סוביניון בלנק 2011, אלון 2009 וכמובן המירון והיראון. יקבי רקנאטי עם קריניאן פרא 2010, סירה ויונייה 2010, פטיט סירה זינפנדל 2010, יקב שושנה עם סירה 2007, סירה 2008, בלנד 2007 וקברנה סוביניון 2007, יקב רמות נפתלי עם ברברה 2010, יקב לוריא עם גוורצטרמינר 2011, יקבי כרמל עם כרמל מדיטראניאן, יקב ויתקין עם קברנה פרנק 2008 , פטיט סירה 2008, מסע ישראלי לבן 2011, יקב וילה וילהלמה עם הוילהלמה בלאנק יין קינוח לבן מחוזק בסגנון פורט, יקבי בנימינה עם סדרת הרזרב ועם יוגב קברנה סוביניון זינפנדל רוזה יין מאוד מעניין, יקבי רמת הגולן הפתיעו עם יינות סירה בבקבוקי מגנום שהיו פשוט נפלאים, יקב טפרברג הציב טעימה מסקרנת בין יינות היקב בבקבוקי מגנום 1.5 ליטר לבין בקבוקים רגילים של 750 מל"ל על ציר הזמן ביינות מרלו וקברנה סוביניון בכדי לאפשר לטועמים לערוך השוואה על התבגרות היינות באותם בקבוקים.
מכון היצוא: עלייה של כ 5.5% ביצוא היין בשנת 2011
מיכל נאמן, מנהלת ענף מזון ומשקאות במכון היצוא: "נתוני היצוא מלמדים על התאוששות הענף וחזרה להיקפו בשנת 2008 טרום המשבר העולמי".
בשנה האחרונה רשם ייצוא היין הישראלי גידול של כ 5.5%, מהיקף מכירות של 24.4 מיליון דולר בשנת 2010 ל-26.7 מיליון דולר בשנת 2011. כך על פי נתוני מכון היצוא המתפרסמים במסיבת עיתונאים שנערכה לרגל פתיחת תערוכת היין ISRAEWINEXPO.
מיכל נאמן, מנהלת ענף מזון ומשקאות במכון היצוא ציינה כי נתוני היצוא מלמדים על התאוששות הענף וחזרה להיקפו בשנת 2008 טרום המשבר העולמי.
עוד ציינה נאמן כי "אם בעבר, היה ידוע כי יצוא היין התבסס ברובו על שוק היינות הכשרים, אשר היו מבוקשים בקרב יהודי התפוצות, הרי שכיום יינות ישראלים זוכים להכרה בינלאומית ולהתעניינות מצד גורמים בינלאומיים. מכון היצוא פועל כדי לקדם את מיתוגו ומיצובו של היין הישראלי בעולם כיין משובח ואיכותי".
5 המדינות המובילות ביצוא יין ישראלי עפ"י נתוני מכון היצוא : ארה"ב – 12.2 מיליון דולר, עליה של כ- 0.5% לעומת שנה קודמת ומהווה מחצית מסך יצוא הענף; צרפת – 2.7 מיליון דולר, ירידה של כ- 7%, מהווה כ- 11% מסך יצוא הענף; בריטניה – 1.4 מיליון דולר, עליה של כ- 9.6%, מהווה כ- 6% מסך יצוא ענף; קנדה – מיליון דולר, עליה של כ- 4.6%, מהווה כ- 4.5% מסך יצוא הענף; פולין – 0.9 מיליון דולר, עליה של 63%, מהווה כ- 4% מיצוא הענף.
בתוך כך, יצוא היין הישראלי לאיחוד האירופי גדל בשנת 2011 בכ- 3% והסתכם בכ- 8 מיליון דולר; עיקר יצוא היין מישראל לאיחוד האירופי מיועד לצרפת, היקף יצוא היין לצרפת מהווה כ- 33% מיצוא היין מישראל לאיחוד בשנת 2011.
היצוא לצפון אמריקה מהווה כ- 55% מיצוא היין מישראל גדל בכ-1.5% והסתכם בכ- 13.4 מיליון דולר; היצוא לארה"ב מהווה למעלה מ-90% מיצוא היין של ישראל לצפון אמריקה, כ-8% מופנים לקנדה והשאר למקסיקו.
שוק נוסף הנמצא בהתהוות הינו אסיה, עם גידול של 66% המסתכם בכ- 1.1 מיליון דולר; הגידול המשמעותי חל בזכות גידול יצוא היין מישראל לסין וליפן. היקף יצוא היין בשנת 2011 לסין הסתכם בכ- 293 אלף דולר, גידול של למעלה מ 200% לעומת אשתקד אז הסתכם היקף יצוא היין מישראל לסין בכ- 92 אלף דולר בלבד. יצוא היין ליפן הסתכם בכ- 581 אלף דולר, גידול של כ- 44% לעומת שנה קודמת.
שוק היין בישראל מתחזק ומתעצם משנה לשנה וכולל כיום 35 יקבים מסחריים בארץ. שלושת היקבים המובילים: כרמל, ברקן- סגל ורמת הגולן מחזיקים בכ -75% מיצוא היין, ובסה"כ 10 היקבים הגדולים מחזיקים בכ- 95% מהיצוא. להערכת מכון היצוא, פועלים בקטגוריית יקבי בוטיק מעל 250 יקבים. שוק היין בישראל מגלגל כ-200 מיליון דולר בשנה.
מכון הייצוא בשיתוף הנספחים המסחריים של משרד התמ"ת ומשרד החוץ מביא ארצה משלחת גדולה של קניינים ועיתונאים מרחבי העולם לפגוש את היקבים הישראלים בתערוכה. במסגרת זו מסיירים האורחים ביקבים ואזורי גידול ומקיימים קרוב ל 300 מפגשים עסקיים עם היקבים הישראלים.
בואו לצפות באלבום התמונות מהתערוכה !