התרגשות וגאווה לא מעטה היו נסוכים בקולו ובדבריו של לני רקנאטי בערב השקה חגיגי שקיימו אנשי היקב בביתו. חתן המסיבה היה יין הדגל של היקב "רקנאטי ספיישל ריזרב 2008" יין עטור מדליות ופרסים.
בהגדרה – רקנאטי ספיישל ריזרב הוא יין הדגל של היקב, אשר לעשייתו חוברים הענבים הטובים ביותר העומדים לרשות היקב והפועל יוצא הנו, "היין הכי טוב, בקונסטלציה הנוכחית, שצמד הייננים של רקנאטי מסוגלים לעשות".
עוד בטרם הגענו לטעימת יין זה, בחרו אנשי היקב המנכ"ל נועם יעקובי והייננים גיל שצברג ועידו לוינסון לקיים טעימת אורך על פני ציר הזמן של יינות הספיישל ריזרב מהשנים 2005, 2006, 2007 עד שהגיעו לטעימת ה- 2008.
בין האורחים, אורי שקד מנכ"ל רשת "דרך היין" ושותף ביקב, עיתונאים וכתבי ייין, על הכיבוד והאוכל המשובח על יד, הופקד כתמיד באירועים שכאלו השף ובעל חברת קייטרינג חנוך בר-שלום.
ועוד בטרם החלה טעימה זו, כוכב קבלת הפנים היה ה- רקנאטי רוזה 2010 שצינן היטב את התחושה המעיקה של חום הקיץ.
רקנאטי רוזה 2010 – המון פרי, תות, דובדבן אדום ופרי טרופי. חמיצות עדינה ופרי מתקתק משהו. יין קל גוף, קיצי, כיפי, רענן, טבעי ועקבי. היין שהוגש היה מקורר היטב, בעל צבע משגע, יין שכיף לשתות, יין נגיש וגם ידידותי, מה בעצם עוד אפשר לבקש ממנו.
לני רקנאטי : "כמו שאתם יודעים אנחנו עושים הרבה מאמצים כל הזמן להשתפר ועובדים קשה מאוד על איכויות. לשמחתי, המאמצים נושאים פרי במיוחד בשנים האחרונות. אני מאוד גאה בספיישל ריזרב 2008. ראשית, הוא היין הראשון היוצא את היקב בסדרת הספיישל ריזרב שהוא מעשה ידם של גיל שצברג ועידו לוינסון מא' ועד ת'. שנית, זה יין זוכה מדליות ופרסים שזכה להישג חסר תקדים בעקבות זכייה בארבע מדליות זהב בתחרויות: Decanter (לונדון) ו-Citadelles du vin (בורדו) תחרות זו הינה מהגדולות והחשובות בצרפת והשופטים בה הינם מטובי הטועמים מצרפת ומהעולם. SMV (מונטריאול), ו-אשכול הזהב (תל אביב). במלוא הצניעות, אני לא מכיר יין ישראלי שזכה בכל כך הרבה מדליות תודות למאמצים של כולם".
גיל שצברג : "טעימת אורך על ציר הזמן של יינות הספיישל ריזרב של היקב, באה להציג מה קרה וקורה לספיישל ריזרב עם השנים ומה השינוי שעבר על היין מאז שעידו ואני התחלנו לעבוד עליו. אני מקווה שתרגישו בהבדל. אני מקווה שתאהבו את ההבדל."
עידו לוינסון : על מנת לפשט את הדברים, היינות בסדרת הספיישל ריזרב מהשנים 2005, 2006, 2007, הם יינות שנעשו ע"י היינן הקודם לואיס פסקו הם יינות קברנה סוביניון עם מרלו. בין אם הרכב הבלנד הוא 82% ו- 18% ואו 84% ו- 16% בלנד כזה או כזה, הענבים של הקברנה סוביניון מגיעים מקדיתא שזה היה ועודנו כרם הקברנה סוביניון הכי טוב שלנו. הכרם נמצא מעל הכרמים של ססלוב ומרגלית וקאיומי. המרלו הגיע מכרם מנרה. יינות אלו, הם יינות שלמעט 2007 שבהם יש נגיעה של טיפה יותר זנים חמים מהזנים הבורדולזים. לואיס התחנך בקליפורניה והוא האמין ומאמין בזנים הבורדו לזים. אנחנו ביקב גם מאמינים בזנים אלה, אבל סבורים, שיש להוסיף איזה שהוא טאץ' מקומי, ים – תיכוני – ארץ ישראלי. זה יכול להיות סירה, פטיט סירה, קריניאן. היינות שאתם טועמים בהמשך, לא נאמנים לשום בלנד ולשום זן, אלא רק לדבר מהותי אחד, שזה היין הכי טוב שאנחנו יודעים לייצר. זו הסיבה שעל התווית האחורית של הספיישל ריזרב 2008 לא תמצאו פירוט ברמת האחוזים של הרכב הזנים שממנו עשינו את היין. כעיקרון, אנחנו לא רוצים שטועם היין יכניס את עצמו לכל מיני משוואות".
רקנאטי ספיישל ריזרב בציר 2005 –
היין עשוי מבלנד של – 84% קברנה סוביניון ו- 16% מרלו. זה היה ונשאר הפייבוריט שלי והיין האהוב עלי ממקצה הטעימה. ולא. לא בגלל שהוא היה היין הראשון בסדר הטעימה. באף פרי פנטסטי. פירות יער שחורים. פטל שזיף ותבלינים. הפה עקבי אחר האף עם פירות יער שחורים אליהם מצטרף עץ אלון ורמזים לאניס. האף קלאסי. היין מאוזן ומורכב חי ובועט ונכונו לו עוד למשוך שנים לפנים. זהו יין רחב ועשיר, מאוזן היטב, עם שלד איתן ומוצק, החושף רבדים של טעם. עד היום, כך סבורים רבים, הספיישל ריזרב 2001 וה- 2005 נחשבים למוצלחים שביינות הספיישל ריזרב של רקנאטי עד היום. כמובן לא כולל את ה- 2008 ,הנחשב לפי שעה, הצעיר שבחבורה. 18 חודשי יישון. הרכב החביות בשעתו היה מבוסס על חביות צרפתיות עם אחוז של כ- 20-30% חביות אמריקאיות.
רקנאטי ספיישל ריזרב בציר 2006 –
היין עשוי מבלנד של – 82% קברנה סוביניון ו- 18% מרלו. היין קצת יותר טאני ומודגש ויותר נמצא בפרונט עם הרבה פרי אדום בשל פלפל ירוק שזיף כהה וקפה שחור עם גוונים ירקרקים במקצת ועשבי תיבול. היין מאוזן ועגול. העץ נוכח עם רמזים לאלון ולווניל. היין מורכב ורחב.
רקנאטי ספיישל ריזרב בציר 2007 –
היין עשוי בלנד של ענבי קברנה סוביניון 85% מהכרמים בקדיתא, עם ענבי מרלו 5% וסירה 5% שנבצרו בכרמי היקב בקיבוץ מנרה, ופטיט סירה 5%, מגפנים בוגרות בעמק יזרעאל. כרם הפטיט סירה ניטע בשנת 1982. באף רוזמרין, אלון ופרי יער בשל שזיף כהה ודובדבן. היין מפגין מורכבות ועומק, הצבע עשיר כהה ודחוס, הפרי בשל ומאוזן, הטאנינים מורכבים, רמיזות לשוקולד עור ופלפל שחור בסך הכול, היין התיישן בחביות 18 חודשים. הסיומת עגולה. אולי הפחות מרשים מהרביעייה.
רקנאטי ספיישל ריזרב בציר 2008 יין ההשקה –
זה היין השני, אחרי ה- 2005 שהיה הפייבוריט שלי והאהוב עליי מהיינות. "כאן לא תמצאו בלנד בורדולזי אלא הרכב של חמישה זנים: קברנה סוביניון, מרלו, פטיט סירה, שיראז וקברנה פרנק", "זה החומר הכי טוב שהיה" (כמובן שהכוונה לענבים- פרי) אומר גיל שצברג. צבעו של היין, ארגמני מלכותי עמוק. באף פירות יער שחורים, שזיף כהה ודובדבן שחור. רמיזות לאלון וקלייה. הסיומת ארוכה מלטפת ומתמשכת. היין התיישן בחביות צרפתיות 100% המגיעות מבורגון מחבתן משפחתי סופר איכותי. הקלייה עדינה ומכאן נוצרת אלגנטיות אותה חיפשו הייננים להעניק ליין. כאן בגרסת ה- 2008 ניתן לזהות את שינוי המגמה ביינות הריזרב בהשוואה מתבקשת. זהו הריזרב הראשון מבית מדרשם של גיל שצברג ועידו לוינסון והם הרגישו צורך מתבקש שהיין יבטא קונספטואלית את הקו שלהם ואת התפיסה הייננית שלהם. ניכר ומורגש גם ביין, שהשניים מאמינים בהרבה פחות עץ ירידה בחודשי ההתיישנות בחבית מ- 18 החודשים של היינן הקודם אל ה- 16 חודש – 14 חודש ובהמשך גם 12 חודש. העבודה כאן על הריזרב מביאה לידי ביטוי, הרבה פחות סינונים, בבציר הרבה יותר מוקדם ואולי והכי חשוב בפרי איכותי ופשוט לתת לו לדבר.
ולסיכום :
חרף העובדה שמדובר בשתי אסכולות של לימודי ייננות של גיל שצברג מהצד האמריקאי ושל עידו לוינסון מהצד האירופאי עדיין שניהם נאמנים לפרי הארץ –ישראלי. החומר הכי טוב שיש ושהוא הסגנון הים תיכוני והזנים הים תיכוניים. המוטו שמוביל את הייננים הוא לעשות את היין הכי טוב שהם יכולים ולעשות זאת מבלי להבטיח שבכל שנה יבקשו, ירצו, יצליחו, לשחזר את שעשו קודם. הנחת העבודה שלהם גורסת, שגם שיש זן מוביל, הוא עדיין לא יהיה מעל 50% בבלנד הכולל וזה מה שיפה בסיפור הזה.