אילן אסולין, היינן הראשי של יקב הפרימיום 1848 מציין, שזו שאלה מורכבת, שלרוב משתדלים לענות עליה במשפט קצר ואופטימי, המרמז על קושי לתת תשובה גורפת ותקפה לבציר כולו.
תנאי קרקע וזנים שונים מושפעים באופן שונה מתנאי האקלים, והם אף משתנים לפי אזורי הגידול בארץ…
אם כך, מה ניתן בכל זאת לומר? האם בכל זאת ניתן לאתר מגמה?
קודם כל, כאשר מדברים על איכות ענבים צריך להסתכל אחורה על מה שקרה מהבציר אחרון: כיצד הגפן ניזון, כיצד נכנס לתרדמה, וכיצד יצא ממנה.
החורף שעבר סיפק קור מתון ומשקעים רבים, ותהליך הכניסה של הגפן לתרדמה היה איטי. התרדמה היא התקופה בה צוברת הגפן כוחות ומכינה את עצמה לשנה הבאה. האביב אף הוא היה מתון, והתאפיין בהתעוררות הדרגתית של הגפנים, דבר שעלול היה להקשות על הבשלה אחידה של הענבים. מאידך האביב המתון המשיך לתוך קיץ מתון שהתבטא בין השאר בהפרש טמפ' גדול בין יום ללילה: הפרש המאפשר לענבים לצבור ולרכז צבעים, טעמים ועוצמה.
אסולין מוסיף, שכבכל שנה, גם בעונה זו, מלבד תנאי מזג האוויר הנתונים, יש לכורם ולאופן טיפולו בכרם, השפעה מכרעת.
מעבר לפעולות המכונות "טיפולים ירוקים" שמתארים למעשה שלל עבודות שיש לבצע בכרם טרם התעסקות עם אשכולות בשלים, כורם דואג מזהה את הקשיים של הכרם כבר בשלב התעוררות שלו ומטפל בו במסירות, וחשוב לא פחות – בתזמון הנכון. התעוררות לא אחידה יכולה להיות מכשול גדול, אך יש דרכים לטפל בה: השריגים הראשונים שיצאו וגדלו מהר מדיי מושכים את כוחות הגפן על חשבון הניצנים שעדיין לא התפתחו, לכן קיטום של קודקודי הצמיחה הגבוהים ביותר היא פעולה שמאזנת את הגפן.
חורף ואביב מרובי משקעים השאירו מים בעומקי האדמה, ועל הכורם להמתין עד שיתחיל לספק מים לכרם. בתנאים אלה הגפן, בעזרת שורשיו, מתאמץ לספק לעצמו מים. מי שנתן מים בשלב שאדמתו הייתה עדיין מלאת מים גרם לבעיה חדשה, שכן בתנאים של חום ועודף מים הגפן מפנה את כוחו לענפים ולא לאשכלות. העמדת העלווה בהתאם להתקדמות הגפן גם משפיעה לטובה על בשלות הענבים.
מי שעבד נכון מביט על כרמו עכשיו בהנאה, שכן הכרם חזר להיראות אחיד בשלב הבוחל, שלב יפה במיוחד בו הענבים מחליפים את צבעם מירוק לסגול ( במקרה של ענבים אדומים), ולאט כל הכרם מתאדם וחושף שורות של אשכולות בשלים.
המסקנה בסופו של דבר אכן ניתנת לסיכום במשפט קצר ואופטימי: הכרמים להם דאגו ובהם טיפלו יספקו ענבים בריאים ומרוכזים בטעמים, והם יגיעו לבשלות טובה מאוד. את התוצאה הסופית נקבל בעוד כשנה עד שלוש שנים, כשנתחיל ליהנות מיינות 2013.
יקב 1848